Geometrice, figurative sau simbolice, modelele cusute sau ţesute pe veşminte sau textile de utilitate casnică vorbesc despre nu numai despre imaginaţia creativă a ţăranului român, ci şi despre valorile în care lumea satului crede şi sub ocrotirea cărora se pune. Ornamentele închipuie un alfabet secret, cu înţelesuri străvechi, astăzi din ce în ce mai greu de descifrat. Ele adună laolaltă elemente din natura înconjurătoare, stilizări ale lumii vegetale, animale sau umane, ale umilelor obiecte casnice, dar şi ale credinţelor şi concepţiilor despre lume şi viaţă.
Soarele, roata
Aşa cum am mai spus, soarele (sub variate forme) apare adesea în decorul universului casnic al ţăranului român, pe suporturi diverse (lemn, piatră, ţesături, piele). Deşi cultul soarelui este prezent la toate popoarele, apariţia sa foarte pregnantă în ornamentica tradiţională românească arată o preferinţă aparte pentru acest simbol.
Rozeta cu şase raze, crucea cuprinsă în cerc, rombul, cruce cu cercuri, meadre, forme spiraloide, cruci frînte, S-uri, X-uri… toate acestea se regăsesc pe obiecte, textile casnice sau pe broderiile veşmintelor.
Ele simbolizează punerea sub forţa protectoare a soarelui, izvor de lumină, ordine şi înţelepciune. De asemenea, este un semn de recunoaştere a darurilor pe care soarele le oferă vieţii omului.
Nu în ultimul rând, soarele, cel care dirijează întreaga viaţă a pământului, a comunităţii satului şi a fiecărei gospodării, este ghidul tuturor ocupaţiilor tradiţionale, cel care ritmează nu numai viaţa practică, ci şi spirituală a omului.
Nu numai tradiţiile care înconjoară ocupaţiile (aratul, semănatul, creşterea animalelor), ci şi calendarul sărbătorilor ori ale ciclurilor vieţii individuale sunt modelate de parcursul ceresc al soarelui. Creşterea puterii şi luminii sale, descreşterea acestora (echinocţiile şi solistiţiile) au determinat generarea de obiceiuri care să participe şi să ajute la acest efort ceresc de regenerare a lumii.
Vezi şi:
Modele tradiţionale româneşti. Pomul vieţii
Modele tradiţionale româneşti. Steaua
Modele tradiţionale româneşti. Unda apei, labirintul, cărarea pierdută
Modele tradiţionale româneşti. Coarnele berbecului
Modele tradiţionale româneşti. Hora