Gorunul e copacul sfânt al Ţării Moţilor şi al Ţării Zarandului. Ne amintim de gorunul lui Horea şi de vorbele lui Iancu, rămase  în tradiţia populară: „Când va veni barbarul/Să vă ia pământ şi drept/Români, scuturaţi gorunul/Ca din somn să mă deştept”.

Pe plaiurile locale, gorunul e copacul întâlnit la orice pas, ca legătură vie cu istoria. La fel, frunza lui apare cusută pe straiul popular bărbătesc din Ţara Zarandului. Cămăşile din cânepă, vechi de sute de ani, şi cele mai noi, din bumbac, purtau cândva brodate frunze stilizate, înlănţuite de gorun: pe poale, la manşete şi în jurul despicăturii gâtului.

Ele nu apăreau decât pe straiul bărbătesc, semnificând, la nivel individual, rezistența, puterea, vitejia, comportamentul etic. La nivel de colectivitate, frunza de gorun poartă în memorie străbaterea neclintită și demnă a vremii și vremurilor, care duce cu gândul, prin istorie, la strămoși, cei care ne-au făcut a fi ceea ce suntem și ne-au lăsat ca datorie păstrarea identității de neam.

Vezi şi:

Creasta de cocoș, simbolul iei de Breaza