În cultura populară există mai multe metode de a previziona vremea pe parcursul anului. Toate aceste prevederi ale timpului se fac în momentele de prag, aşa cum este şi cel de trecere între vechiul şi Noul An, când se crede că puterea oricăror activităţi oraculare este mai mare.
O modalitate cunoscută de aflare a vremii de peste an este calendarul făcut în ziua de dinaintea Anului Nou din găoace de ceapă, fiecare purtând numele unei luni, în care se pune puţină sare. În ziua de Revelion, se verifică în care găoci s-a strâns mai multă apă, spunându-se că acele luni vor fi cu precipitaţii, iar celelalte secetoase.
O altă metodă este urmărirea vremii în anumite momente inaugurale (de început), crezându-se că acestea prevestesc condiţiile meteo ale anului. Astfel, în perioada dintre Bobotează (6 Ianuarie) şi Sfântul Anton (17 Ianuarie), timp de 12 zile (câte luni are anul), se fac observaţii asupra evoluţiei vremii, prevestindu-se condiţiile meteo ale celor 12 luni ale anului.
Să încercăm şi noi o previziune pentru anul în curs (2019), cu precizarea că previziunile trebuie adaptate vremii constatate local.

6 ianuarie – corespunzătoare lunii ianuarie
Vreme rece, liniştită; către după-amiază, precipitaţii uşoare, apoi abundente.
Luna ianuarie va fi rece, cu temperaturi normale pentru prima lună a anului şi cu precipitaţii după data de 20 a lunii.
7 ianuarie – corespunzătoare lunii februarie
Vreme rece, dar senină. Soare către prânz.
Luna februarie este destul de friguroasă, cu vreme obişnuită pentru această perioadă, senină şi lipsită de precipitaţii.

8 ianuarie – corespunzătoare lunii martie
Temperaturi scăzute, zi rece, uscată. Cu soare la prânz.
Primăvara vine mai greu, după jumătatea lunii martie. În medie, temperaturilor vor fi mai mici decât în mod normal. Va fi soare, dar frig. Cel mai probabil, nu va mai ninge.
9 ianuarie – corespunzătoare lunii aprilie
Cer noros, frig, fără precipitaţii.
Aprilie va fi o lună normală de primavară, dar, în medie, cu vreme închisă, mai noroasă decât martie. Uşor înşelătoare.
10 ianuarie – corespunzătoare lunii mai
Frig, cer înnorat, fără vânt. Ninsoare către seară.
Ultima lună de primăvară se va încadra în normele de temperatură ale perioadei, poate chiar uşor mai scăzute. Precipitaţii vor fi în a doua jumătate a lunii.
11 ianuarie – corespunzătoare lunii iunie
Temperaturi în uşoară creştere şi cu soare.
Vreme normală, destul de caldă (mai caldă decât în lunile precedente), cu soare şi uşoară instabilitate. Temperaturi de vară.
12 ianuarie – corespunzătoare lunii iulie
Foarte frig, temperaturile cele mai scăzute ale perioadei, mai ales în cursul nopţii.
Luna iulie se anunţă călduroasă, dar fără a atinge temperaturile ridicate care i-au dat numele popular de Cuptor.

13 ianuarie – corespunzătoare lunii august
Temperaturi obişnuite, fără ger sau vânt. Soare aproape toată ziua.
Luna august va avea temperaturi ridicate, va fi cald şi frumos. Probabil o perioadă lipsită de precipitaţii.
14 ianuarie – corespunzătoare lunii septembrie
Dimineaţă, foarte frig. Spre seară, vremea s-a mai îmbunat. Fără precipitaţii, senin şi puţin soare.
Septembrie va fi, până pe 10, răcoroasă, dar apoi se va încălzi. Restul lunii, însorită şi senină. Precipitaţii puţine sau deloc.
15 ianuarie – corespunzătoare lunii octombrie
Dimineaţă, ninsoare – mai întâi uşoară, apoi precipitaţii abundente. Temperaturi obişnuite, dar mai cald decât în ziua precedentă. Pe la 14 a ieşit soarele 2 ore.
Luna octombrie va fi ploioasă în prima parte şi cu valori de temperatură încadrate în minimele şi maximele perioadei. În doua decadă, va fi senin, apoi vreme închisă, tipică de toamnă, dar nu foarte rece.
16 ianuarie – corespunzătoare lunii noiembrie
Vreme rece în prima parte a zilei, dar nu excesiv de răcoroasă. Senin, cu soare întrezărit. Mai cald, după prânz şi spre seară.
Luna noiembrie va fi rece în prima parte şi uşor mai caldă în a doua parte.
17 ianuarie – corespunzătoare lunii decembrie
Mai cald decât în zilele precedente (poate cea mai caldă zi a perioadei), cu soare încă de dimineaţă. Vreme plăcută, însorită.
Luna decembrie pare a aduce temperaturi peste limitele climatologice, cu soare şi vreme senină.
În concluzie:
– lunile în vor păstra caracteristicile de vreme şi temperatură obişnuite perioadei calendaristice, cu două excepţii: luna iulie, care va fi uşor mai rece decât de obicei şi uscată, şi decembrie, care va avea un caracter primăvăratic (temperaturi destul de ridicate şi soare)
– luni cu precipitaţii semnificative vor fi ianuarie, mai şi octombrie; luni cu instabilitate atmosferică: aprilie, iunie şi septembrie