În Mangalia se află unul dintre cele mai originale muzee. Sau, de fapt, unul dintre cele mai inedite spații de expunere a unor artefacte antice.

Mai întâi că obiectele sunt expuse in situ, la locul descoperirii lor – care era altădată o parte a cartierului sud-estic al unei cetăți romano-bizantine –, ceea îi sporește farmecul și stranietatea. Printre zidurile, străzile și coloanele vechiului Callatis, sunt expuse obiecte de uz casnic sau de podoabă ale foștilor locuitori.

Mai apoi, pentru că întregul sit, cu pavaje originale și apeducte, cu obiecte și monede aparţinând secolelor I-VII d. Hr. se află la… subsolul unui hotel. Străzile au fost scoase la iveală în timpul unor lucrări de refacere și extindere a spațiului hotelier și ulterior prezervate și amenajate pentru public prin contribuția autorităților locale și a proprietarilor spațiului (niște investitori români) – în privința costurilor –, respectiv a muzeografilor de la Muzeului de Arheologie Callatis, în ceea ce privește munca de restaurare, conservare, concepere a expozițiilor.

 

Privind în sus, de la nivelul expoziției, se pot zări dotările moderne ale hotelului: metal și sticlă, aplice și tablouri. Ai senzația că poți oricând coborî din prezent în istorie. Alternarea nu e rea, e chiar pedagogică.

 

Totuși, explorarea nu este pentru oricine. Deși spațiul este fermecător și cel puțin interesant, vizitarea nu-i tocmai la liber.

Demersul cultural a fost lăsat la jumătate. Vechiul Callatis (parte a lui, pentru că restul orașului stă încă ascuns sub clădirile actuale) descoperit sub fundația hotelului nu poate fi vizitat oricând și oricum, deși este vorba despre un spațiu și despre artefacte de patrimoniu care se constituie într-un bun național, public, și în niciun caz privat.

Există un program de vizitare afișat la intrarea în hotel. Cu toate astea, muzeografii nu aveau cunoștință de existența lui (fiind hotărât arbitrar de decidenți din partea hotelului). Anterior, au existat negocieri îndelungate între autorități și patronii spațiului în vederea stabilirii unui interval de vizitare pentru public. Fără succes.

Pe de altă parte, o problemă o pune și vizitarea fără ghid. Aceasta nu este posibilă.Un număr de telefon este afișat tot la hotel și oferit celor interesați de a beneficia de un tur în prezenţa unui custode de la Muzeul de Arheologie Callatis. În schimb, persoanele cazate în hotel pot vizita oricând spațiul muzeal…

Pe scurt, un spațiu inedit cu probleme inedite.