Puțină lume știe că celebrul imn bisericesc „Te Deum laudamus” (Pe Tine, Doamne, Te lăudăm) are un autor străromân, și anume Sfântul Niceta din Remesiana, care a trăit aprox. în perioada 338/340-420 d. Hr. Remesiana era un oraș aflat în provincia Dacia Mediterranea (astăzi aflată pe teritoriul fostei Iugoslavii), întemeiată de Aurelian în mijlocul Moesiei Inferior.

sfantul-niceta-de-remesiana
Sursa: icoana.net

Sfântul a fost poet, teolog, autor de scrieri mistice, muzicolog și misionar creștin în satele și cetățile geto-dace de pe ambele maluri ale Dunării. Mai mult, munca sa de misionariat a cuprins și teritoriile locuite de tracii bessi.

Datorită calităților sale, muncii întru misie divină și cunoștințelor sale teologice, științei de carte și cunoașterii a trei limbi (știa limba țării sale – daca –, greaca și latina) a devenit Episcop de Remesiana.

Ca misionar, a acordat importanță cântărilor religioase, el însuși autor de numeroase imnuri creștine și teoretician în domeniul muzicii.

Capodopera sa rămâne Te Deum-ul, în care apar rezonanțe arhaice și în care se pot identifica similarități cu muzica populară românească și bizantină sacră. Probabil în ideea unei convertiri mai „line”, Sfântul nu a ignorat componenta etnică dacică – din rândul căreia provenea el însuși –, apelând la ritmuri specifice întâlnite în mediul de viață al dacilor pe care-i păstorea. Astfel, versificația este foarte specială, cu un metru aparte, iar muzicalitatea este profund seducătoare.

Pentru aceste motive, precum și datorită frumuseții de ansamblu a imnului ori bogăției de idei, „Te Deum” a avut o puternică înrâurire asupra cultului creștin și a liricii ortodoxe, răspândindu-se în lumea creștină și impunând o nouă formă lirică, asemănătoare imnului și psalmului.

Astăzi, „Te Deum” se intonează ca serviciu divin aparte, de mulțumire și laudă în împrejurări festive. El se săvârșește la începutul anului bisericesc (1 septembrie), de Anul Nou, de sărbătorile naționale (1 Decembrie, pentru români), la inaugurarea unor monumente, instituții sau acțiuni.

Sfântul Niceta din Remesiana este prăznuit pe 24 iunie, ziua de veşnică reamintire a Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul. Tot în aceeşia zi, în calendarul popular este marcată sărbătoarea Sânzienelor. Ziua Mondială a Iei întregeşte semnificaţiile multiple ale solstiţiului de vară.