Considerat scriitor minor, Cezar Petrescu se dovedeşte un autor mai mult necunoscut decât citit şi aşezat în bună regulă în locul care i se cuvine. Poate că la acest titlu nedorit a contribuit şi faima sa din timpul vieţii datorată în parte şi cărţii pentru copii, „Fram, ursul polar”. Pe nedrept, de altfel, atâtea cărţi dedicate copiilor putând fi numite pe merit capodopere. Mai ales că „Fram, ursul polar”al lui Cezar Petrescu este un roman scris cu ochi atent, de bun observator şi de fin fotograf de instantanee, în stil concis şi sobru, dar cu un subtext de afecţiune şi căldură care-s amprenta unui scriitor de forţă şi talent.
Dar reuşita romanului constă în altceva, şi anume în felul în care scriitorul a ştiut să pună în el toate ingredientele unui roman de succes. Astăzi i s-ar spune talent de promovare.
Numele este scurt şi atrăgător, legându-se subtil de numele unei ambarcaţiuni pionier a Norvegiei, cu o istorie aventuroasă şi peripeţii, în care eşecurile sunt învinse de curaj şi curajul conduce la noi aventuri. Cum numele înseamnă, în traducere, „Înainte”, acesta nu este întâmplător ales pentru personajul cărţii, fostul urs de circ care-şi trăieşte propria aventură polară, părăsindu-şi căminul printre oameni pentru ţara strămoşilor şi neregăsindu-se, totuşi, nicăieri.
Personajul în sine de asemenea este un hit, un animal inteligent şi plin de umanitate, curajos şi modern în frământările sale.
Aventurile trăite de el sunt „exotice”, încântătoare prin prezentarea unei lumi îndepărtate şi cu alte reguli decât cele ale civilizaţiei, la care un copil nu poate avea acces decât ca cititor.
Apariţia cărţii este şi ea aleasă perfect. Scriitorul concepe cartea în numai două săptămâni, pentru că o voia gata pentru vitrinele librăriilor de înainte Crăciun. Un cadou ideal de găsit sub brad pentru zilele vacanţă ale copilăriei. Farmecul cărţii s-a aliat cu farmecul sărbătorilor.
În plus, ilustraţiile pentru un asemenea erou nu puteau fi alese la întâmplare. Şi dacă iniţial imaginile au fost lăsate în sarcina altcuiva, proiectul a fost ulterior abandonat, desenele ediţiei princeps a cărţii purtând semnătura de lux a pictorului Tonitza.
Rezultatul acestor inteligente alegeri este că „Fram, ursul polar” rămâne un roman foarte popular, un best-seller în termenii de azi. El a fost tradus în peste 20 de limbi (rusă, cehă, franceză, engleză, spaniolă, poloneză, germană etc.) şi s-a bucurat de numeroase reeditări. Şi azi, la 86 de ani de la naşterea celebrului urs, cartea este la fel de căutată şi apar încă noi şi noi ediţii. Ea nu a căzut în uitare şi nici nu este percepută ca fiind de modă veche. Mai mult, romanul a fost adaptat şi în formă digitală, cu un format interactiv.
Celebru este şi filmul care are la bază romanul aventurilor ursului polar, care încă rulează la tv, reluat regulat de diferite posturi. Piesele de teatru de păpuşi, create tot pornind de la eroul Fram, se joacă, încă, peste tot în lume, şi noi generaţii găsesc peripeţiile lui Fram pe gustul lor.