Ei, aici e aici! Am văzut că personajele noastre sunt cam urâte şi cam şui, necinstite uneori – când îşi însuşesc bunuri care nu le aparţin şi răpesc copile pământene pentru a şi le face soţii –, mâncătoare de oameni şi nu prea prietenoase. 

Dar zmeii sunt mai întâi de toate violenţi. Şi nişte mari meşteri într-ale luptei pe viaţă şi pe moarte. Iar din arsenalul lor propriu fac parte arme de tot soiul şi de toată isprava. De departe cea mai folosită armă a zmeilor este buzduganul. Pe acesta îl aruncă de departe, înainte de a veni acasă, la soţiile lor pământene răpite de la oameni, pentru a-şi anunţa sosirea. Buzduganul fermecat zboară singur vreme de două ceasuri sau chiar trei zile ori aterizează peste nouă mări şi nouă ţări. Când Făt-Frumos se află în palatul său, la semnalul apariţiei buzduganului, soţia zmeului îl ascunde într-un loc tăinuit.

Dar orice zmeu ştie a folosi şi sabia, iar când Făt-Frumos îl provoacă la luptă, zmeul întreabă: „În săbii să ne tăiem ori în luptă să ne luptăm?”. Acceptă însă adesea lupta dreaptă, corp la corp, fără mofturi, cu corectitudine.

Biciul magic ajută zmeii să-şi micşoreze palatele strălucitoare şi să plece cu ele oriunde sau să prefacă în stană de piatră orice voinici. Ca nişte adevărate făpturi miraculoase, craii peste zmei, dar şi namilele de zmei obişnuite au mult mai multe obiecte magice: covoare zburătoare, căciuli care te fac nevăzut, papuci cu care se trece marea, marame fermecate, bastoane de înviat şi cai cu aripi, precum Făt-Frumos.

Bine, bine… Or fi zmeii cum ar fi, dar au şi ei calităţile lor. Se prind în luptă dreaptă, sunt veseli şi dornici de petrecere, dar şi gospodari cu stare. Puternici şi siguri pe ei, simt şi văd dincolo de forţa omenească. Magicieni înnăscuţi, au ajutoare fermecate, se transformă după bunul plac şi schimbă în jur peisajul ori dezlănţuie stihii.

Ţin la drăguţele lor pământene şi nu se dau în lături să le aducă, atunci când o cer, herghelii de iepe năzdrăvane sau să le ofere giuvaricale de preţ. Ba chiar se fac „lunte şi punte” ca să le împlinească voia.