În perioada paleolitică, uneltele aveau o formă mai primitivă, fiind realizate prin lovirea a două bucăţi de piatră. În perioada neolitică, piatra era şlefuită prin frecarea ei de o lespede mai mare, tot din piatră.  Astfel, uneltele obţinute au devenit mai „fine”. 

neoPicture911

„EVENIMENTE” NEOLITICE

Cultivarea plantelor

Omul paleolitic era doar culegător al roadelor din natură. În neolitic, oamenii au învăţat să planteze vegetale pentru hrană şi crearea de veşminte. Lucrarea pământului se făcea cu un plug primitiv realizat din lemn, piatră şi corn, tras de vite. Un astfel de plug a fost cunoscut în România – cultura Vădastra (sfârşitul mileniului V î. H.)

  • Grâul, orzul, ovăzul, cânepa, inul erau principalele plante cultivate.
  • Una dintre cele mai vechi băuturi este berea, care se producea prin fermentarea orzului.

neo1

Domesticirea animalelor

Dacă în paleolitic omul era numai vânător, în neolitic s-a trecut la domesticirea animalelor. Mai întâi prin prinderea puilor de animale sălbatice şi creşterea lor pe lângă comunităţile umane, apoi prin înmulţirea acestora.

  • Principalele animale domesticite au fost vaca, oaia, capra sălbatică, mistreţul.
  • După domesticire, se dezvoltă păstoritul, ca principală ocupaţie a unor comunităţi.

Lucrarea ceramicii

Din ceramică se creau mai ales vase pentru depozitarea şi fierberea alimentelor, păstarea apei, transportarea unor produse. Tot din ceramică se lucrau ornamente pentru înfrumuseţarea caselor şi obiecte de cult. Inventarea ceramicii a fost un proces îndelungat, ca urmare a deprinderii prelucrării argilei. Aceasta era modelată, decorată, uscată şi arsă (ca să capete rezistenţă).

  • Tipul de vase, forma acestora, decorul ales reprezintă un mod de „comunicare” al comunităţilor. Desenele au fost considerate o scriere străveche.

neo31

Noi unelte

În neolitic apar noi instrumente de lucru care uşurează viaţa oamenilor: râşniţe, mojare, nicovale.

  • Acum se inventează perforatorul sau „maşina de găurit”.

Satul neolitic

Oamenii creează aşezări complexe, cu locuinţe şi anexe, fortificaţii, locuri de cult.

neo2
În 2010, la Drăgăneşti Olt s-a creat un muzeu-parc care reconstituie, în aer liber, aşezările neolitice din cultura Gumelniţa.

În neolitic şi eneolitic s-au format marile grupe de limbi: semite, hamite, indo-europene, extrem-orientale, africane, americane precolumbiene.