În perioada paleolitică, uneltele aveau o formă mai primitivă, fiind realizate prin lovirea a două bucăţi de piatră. În perioada neolitică, piatra era şlefuită prin frecarea ei de o lespede mai mare, tot din piatră. Astfel, uneltele obţinute au devenit mai „fine”.
„EVENIMENTE” NEOLITICE
Cultivarea plantelor
Omul paleolitic era doar culegător al roadelor din natură. În neolitic, oamenii au învăţat să planteze vegetale pentru hrană şi crearea de veşminte. Lucrarea pământului se făcea cu un plug primitiv realizat din lemn, piatră şi corn, tras de vite. Un astfel de plug a fost cunoscut în România – cultura Vădastra (sfârşitul mileniului V î. H.)
- Grâul, orzul, ovăzul, cânepa, inul erau principalele plante cultivate.
- Una dintre cele mai vechi băuturi este berea, care se producea prin fermentarea orzului.
Domesticirea animalelor
Dacă în paleolitic omul era numai vânător, în neolitic s-a trecut la domesticirea animalelor. Mai întâi prin prinderea puilor de animale sălbatice şi creşterea lor pe lângă comunităţile umane, apoi prin înmulţirea acestora.
- Principalele animale domesticite au fost vaca, oaia, capra sălbatică, mistreţul.
- După domesticire, se dezvoltă păstoritul, ca principală ocupaţie a unor comunităţi.
Lucrarea ceramicii
Din ceramică se creau mai ales vase pentru depozitarea şi fierberea alimentelor, păstarea apei, transportarea unor produse. Tot din ceramică se lucrau ornamente pentru înfrumuseţarea caselor şi obiecte de cult. Inventarea ceramicii a fost un proces îndelungat, ca urmare a deprinderii prelucrării argilei. Aceasta era modelată, decorată, uscată şi arsă (ca să capete rezistenţă).
- Tipul de vase, forma acestora, decorul ales reprezintă un mod de „comunicare” al comunităţilor. Desenele au fost considerate o scriere străveche.
Noi unelte
În neolitic apar noi instrumente de lucru care uşurează viaţa oamenilor: râşniţe, mojare, nicovale.
- Acum se inventează perforatorul sau „maşina de găurit”.
Satul neolitic
Oamenii creează aşezări complexe, cu locuinţe şi anexe, fortificaţii, locuri de cult.

În neolitic şi eneolitic s-au format marile grupe de limbi: semite, hamite, indo-europene, extrem-orientale, africane, americane precolumbiene.