Că fură fete nu mai e un secret. Dar zmeii mai fac şi alte pocinoage. Tâlharii fac dese călătorii în Lumea albă (lumea oamenilor), de unde fură comorile de preţ ale pământenilor: Soarele şi Luna, stelele, merele de aur, apa din izvoare şi alte cele. Cum dincolo, pe tărâmul lui, are de toate, ca orişicine care se respectă, zmeul râvneşte să-şi împlinească avutul cu ce au mai acătării pământenii.

CÂTE CEVA DESPRE TRANSFORMĂRI

Câteodată, când vine să răpească tinerele fete de la horă ori fiice de împărat din lumea oamenilor, zmeul îşi arată pe deplin viclenia. Se preface în flăcău arătos şi înalt – o mândreţe de băiat! –, îşi ia pe sus aleasa şi o duce pe Tărâmul Celălalt, unde cântă, joacă şi se ospătează precum oamenii. Ba încă nici nu vine singur pe pământ, ci mai întotdeauna împreună cu fârtaţii săi, cu care se îndeamnă aşa:

„La luate/Măi, fârtate!”

Acesta-i semnalul de răpire a drăguţelor şi plecare a zmeilor către lumea lor.

Ei, şi se mai transformă zmeii aceştia în tauri sau nori întunecaţi, în buşteni sau… în balauri. Una peste alta, zmeii sunt nişte adevăraţi magi, care, pentru a-şi scăpa viaţa, se preschimbă după voie şi putere în făpturi şi lucruri de nici cu gândul nu gândeşti.

Când nici nu fură, nici nu se tranformă, zmeii se ocupă şi cu altele, mai de soi. Ară, şi ei, şi seamănă, îşi îngrijesc grădinile cu flori şi pomii, îşi gospodăresc palatele, petrec şi se veselesc.

Dar preocuparea principală a zmeilor este să se lupte, zi de vară până-n seară, cu Făt-Frumos.

thumbnail
mostenireculturala.com                       Un zmeu obişnuit în lumea oamenilor, surprins de un băieţel de 10 ani.

FĂT-FRUMOS, CEL MAI APRIG RIVAL

Între voinici şi zmei nu-i cale de împăcare. Când namilele răpesc ceva de pe pământ, Făt-Frumos vine să repare nedreptatea. Cu isteţime, curaj şi ajutor de la vietăţi sau făpturi miraculoase prietene, el învinge în luptă grea zmeoiul şi aduce acasă comoara furată. Dacă zmeul e puternic, Făt-Frumos e viteaz. Dacă zmeul e viclean, voinicul este înţelept.

Dar amândoi primesc cu dragă inimă lupta dreaptă şi îşi măsoară puterile, folosindu-şi fiecare calităţile, puterile şi ajutoarele. După îndelungi şi eroice lupte, Făt-Frumos, forţă a binelui, învinge namila cea rea. Lumea este salvată, viaţa se întoarce la normal, binele triumfă. Iar zmeul, cinstit, se recunoaşte înfrânt.