La momentul descoperirii lor în România, rămăşiţele umane aparţinând unui Homo sapiens foarte „bătrân” au reprezentat o noutate de excepţie. De ce? Datorită vârstei exemplarului.

Ion din Anina (numele localităţii în apropierea căreia a fost găsit) a lăsat în urmă numai o mandibulă (falcă), dar a fost de-ajuns încât să fie cunoscut peste timp. Datarea cu carbon a acestui os a dezvăluit faptul că Ion ar avea o vârstă venerabilă. El ar fi trăit în paleoliticul mijlociu (între 42-40 mii ani î.H.). De aceea, descoperirea de la Peştera cu Oase a fost considerată „excepţională”.

1416

CUM ARĂTA ION?

Se pare că este vorba despre un bărbat adult, cu vârsta de 35-40 de ani. El ar fi trăit în pădurile din apropierea Peşterii cu Oase.

17

În 2009, britanicul Richard Neave, criminalist expert în reconstrucţie facială, a realizat un „bust” al străvechiului locuitor al Europei, pornind de la mandibula descoperită în România.

Tipul de păr şi culoarea pielii nu a putut fi identificate. Culoarea modelului aparţine lutului din care a fost făcut.

15Această reconstituire a fost folosită în documentarul de cinci episoade intitulat Incredibila Călătorie a Omului (The Incredible Human Journey), difuzat de postul BBC, care a făcut cunoştinţă telespectatorilor din întreaga lume cu Peştera cu Oase, locul descoperirii lui Ion.

ION, MARIA ŞI VASILE

Pe Ion deja îl cunoaştem.  Alături de el s-au mai găsit un craniu aproape complet, aparţinând unui adolescent, numit Vasile (29 mii ani î. H.), dar şi un os din zona tâmplei, aparţinând unei femei botezate Maria.

DE CE E IMPORTANT?

  • Rămăşiţele sunt foarte bine păstrate.
  • Ne ajută să înţelegem cum arătau populaţiile străvechi din Europa.
  • Ion avea un stră-străbunic Neanderthal.
  • Se află printre cei mai „vechi europeni”.

Deşi se ştie deja, la ora actuală, că Homo sapiens şi Neanderthalul au convieţuit în Europa, niciun alt exemplar descoperit vreodată nu are strămoşi Neanderthal atât de apropiaţi.