Lucrate din lut, micile tăbliţe descoperite în Transilvania (judeţul Alba) sunt decorate cu simboluri complicate, despre care cercetătorii sunt convinşi că reprezintă cea mai veche formă de scriere a omenirii. Ele datează din 5000 î. H., fiind cu aproape 2000 de ani mai vechi decât scrierea sumeriană, considerată până de curând prima scriere a lumii.

CUI APARŢINEAU?
Ca să poată afla mai multe despre tăbliţe, cercetătorii au cercetat nu numai semnele înscrise pe acestea, ci şi locul unde au fost găsite, obiectele şi oasele alături de care se aflau.
S-a descoperit astfel că purtătoarea lor era o femeie de 55-60 de ani, cu un rol important în comunitate: era preoteasă a unor zeităţi (probabil Pământul, Soarele şi Luna), vindecătoare de boli şi cunoscătoare a „misterelor” naturii.
PĂRERI DESPRE TĂBLIŢE
Tăbliţele de la Tărtăria sunt „similare cu cele din Mesopotamia, dar cu 1000 de ani mai vechi”.
Scientific American Journal, 1969
„…desenele şi semnele de pe cele trei tăbliţe reprezintă cea mai veche scriere din lume.”
Vladimir I. Grigoriev, academician bulgar
„Tăbliţele de la Tărtăria sunt primele semne de scriere”.
Haaral Harman, cercetător la Research Centre of Multilinguism, Bruxelles
„În România a avut loc o descoperire foarte importantă, care a schimbat cronologia istoriei. Scrierea a apărut în Europa, cu 2000 de ani înaintea Sumerului”
Marco Merlini, profesor Universitatea din Milano, cel care a numit-o pe preoteasa purtătoare a Tăbliţelor „Mylady Tartaria”
„În urma cercetărilor şi datării s-a demonstrat că Tăbliţele de la Tărtăria aparţin anului 5300 î. H., deci sunt cu câteva milenii mai vechi decât scrierea din Sumer.”
Joan Marler, Preşedintele Institutului de Arheomitologie, California

Vezi şi:
„Alfabetul” Tăbliţelor de la Tărtăria