În România s-au găsit printre cele mai vechi urme de locuire, fosile umane sau animale, unelte sau podoabe din Europa.

Tabără de vânătoare

Una dintre cele mai mari tabere de vânătoare din această parte a Europei s-a aflat la Ripiceni, judeţul Botoşani, unde s-a găsit un bogat depozit de fildeş de mamut lânos (de mari dimensiuni şi foarte bine păstrat). Ea datează din 44.800 î. H.

12

Imagine Alexandru Păunescu ”Ripiceni-Izvor: paleolitic şi mezolitic, studiu monografic”

Paşi prin istorie

11
Urmă din Peştera Vârtop

Prin Peştera Vârtop din judeţul Bihor s-a plimbat cândva un alt strămoş al omului.  Aici, în “Sala Paşilor”, s-a descoperit o urmă pietrificată de om de Neanderthal, una dintre cele mai bine păstrate din lume.  Urma a fost măsurată (are 22,5 cm lungime şi 10,6 cm lăţime) şi datată în intervalul 97.000-62.000 ani.

Picturi preistorice

16
Urs. Peştera Coliboaia

Printre cele mai vechi urme de artă din Europa se numără şi desenele trasate de pereţii peşterii Coliboaia din judeţul Bihor. Descoperite în 2009, acestea au fost analizate de o echipă internaţională şi datate între 32.000 şi 36.780 de ani.

21

Recipiente străvechi, din stalagmite

Judeţul Gorj se află pe harta paleolitică a Europei şi a lumii, cu unele dintre cele mai vechi recipiente descoperite vreodată. În peşterea Cioarei s-au găsit 375 g de ocru, aflate în 8 recipiente realizate din scobirea părţii de sus a stalgmitelor.  Vârsta lor este mai mare de 50 mii ani.14

13

Un pandantiv de 20 mii ani a fost găsit la Mitoc, judeţul Botoşani.

Vezi şi:

Top 4 „cei mai vechi oameni”de pe la noi