Cum ştim din poveşti, zmeii sunt nişte fiinţe stranii. Au apucături „rele”, dar uneori dau dovadă de milă şi omenie. Au chip de om, dar pe trup poartă platoşe de solzi. Sălăşluiesc pe Tărâmul Celălalt şi locuiesc bine mersi în palate, dar au şi acareturi, grădini şi livezi ca orice gospodar cu minte.

Pe scurt, sunt nişte personaje mitologice foarte interesante, despre care trebuie că vreţi să aflaţi mai multe… Înfăţişare şi obiceiuri, calităţi şi defecte, ce mănâncă, unde se adăpostesc, care le sunt puterile şi ce arme folosesc.

Să începem…

titlu

Dar mai întâi, iată ce am primit de mult, tare de mult, prin poştă…

carte vizita

Cartea de vizită a unui zmeu. Cel mai probabil, nu-mi era adresată mie, ci vreunui împărat ori vreunui zmeu vecin sau mai ştiu eu cui… Dar pentru mine a fost de-ajuns ca să mă pună pe gânduri şi pe jar. De atunci am tot vrut să aflu mai multe despre neamul zmeilor. Pentru că da, am descoperit unde de locuieşte, cum arată, cu ce se ocupă şi oarecum unde stă un zmeu – repet, doar UN zmeu -, dar multe alte mistere au rămas… încă necunoscute.

Am tot cercetat şi căutat, am tot întrebat şi verificat, şi iată ce am aflat.

Cum arată un zmeu?

Păi, zmeul este în primul rând uriaş. Dar nu-i un uriaş de rând, nici vorbă! Este unul care are chip de om, aripi de liliac, coadă de şarpe şi trupul gigant acoperit cu solzi. Ba încă am auzit că are şi urechi ceva mai ciudate, nu alipite capului, ci uşor ieşite în afară, adică, mai pe scurt, un soi de tub care se termină cu o ureche. Da, este adevărat, asta nu spune toată lumea, ci doar unii. A, şi să nu uit! Ghearele. Zmeul are gheare lungi şi încovoiate, groase şi tăioase.

Dacă ar fi să compunem un zmeu din piese de puzzle, iată de ce am avea nevoie:

 

 

Reţetă de făcut zmei

Se ia, deci, un trup de uriaş. Se acoperă bine cu solzi. Se completează cu o coadă bine răsucită de şarpe. Se înaripează cu una, două sau patru perechi de aripi de liliac. Se adaugă un cap de om, de preferinţă cât mai urât. Dar, dacă tot vorbim de chipuri, e bine să mai ştiţi un secret: zmeii pot avea mai multe capete (trei, cinci, şapte, douăsprezece… câte vor ei… sau voi).

Preparaţi reţeta şi vedeţi singuri cum arată un zmeu personalizat.

 

Vezi şi:

Când balaurul devine zmeu

Zmeii – domiciliu şi obiceiuri alimentare